Spot on Lolland-Falster

Marielyst Strand

Klik på billedet for se videoen.
Videoen er tekstet på dansk og engelsk.

Skal du i sommerhus i Marielyst eller bare en tur til Danmarks bedste badestrand? Så hør om stormflod, redningsaktion, Dr. Emils og klaphatten i Marielyst!

På Marielyst Strand går vi tilbage til 1872 hvor Lolland og Falster blev ramt af en altødelæggende stormflod. Det blev starten på byggeriet af Danmarkshistoriens største kystsikringsprojekt, nemlig de digerne på Falster og Lolland, bygget med skovl og trillebør. Få en af de vilde historier om to lokale helte som reddede mennesker i stormfloden, se hvor højt stormfloden gik i Marielyst by og hør om navnet bag det ikoniske diskotek Dr. Emil’s Laboratorium – og hvad har det egentlig med klaphatte at gøre?

 

Indhold i videoen

1872 blev Lolland og Falster ramt af en af de værste stormfloder i Danmarks historie. Over 80 mennesker omkom, huse blev skyllet væk og dyr druknede.

I kølvandet på katastrofen blev der bygget en række diger langs sydhavsøernes kyst for at beskytte området mod fremtidige oversvømmelser. Digerne blev bygget af 200-300 soldater og omkring 700 arbejdsmænd fra hele Danmark, Sverige og Tyskland.

Digerne var en succes, og de har siden da beskyttet Lolland og Falster mod flere stormfloder. Den længste dige er på 67 kilometer og ligger på Lolland.

Mindesten for stormfloden

I Marielyst på Falster står der tre sten, der er minde om stormfloden. Den højeste sten angiver, hvor højt bølgerne nåede. Den store sten i midten er sat til minde om de mange mennesker, der omkom. Den mindre sten er en mindesten over to helte, der reddede liv under stormfloden.

Frederik Olsen og Edvard Olsen

Frederik Olsen og hans bror Edvard var to lokale helte, der reddede mange liv under stormfloden. De sejlede ud i jollen for at hjælpe folk, der var fanget i deres hjem.

Et af de steder, de reddede folk fra, var gården Nørrevang, der ligger tæt på mindesten. 22 mennesker, både børn og voksne, var kravlet op på loftet for at undgå bølgerne. De to brødre fik dem alle sikkert på land.

Dr. Emils Laboratorium

I 1972, altså 100 år efter stormfloden, åbnede diskoteket Dr. Emils Laboratorium i Marielyst. Diskoteket blev hurtigt et populært sted for unge mennesker fra hele landet.

Manden bag diskoteket var Emil Striegler, der var musiker. Han ville skabe et sted, hvor folk kunne feste og have det sjovt.

Emil Strieglers søn, Per, var DJ på Dr. Emils Laboratorium. Han er kendt for at have opfundet klaphatten sammen med en ven.

Danmarkshistorie på Sydhavsøerne

Lolland-Falster Diger er et vigtigt stykke historie for Sydhavsøerne. Digerne har beskyttet området mod stormfloder og har dermed reddet mange liv.

De lokale helte, der reddede liv under stormfloden, bør også huskes. De viste, at der er hjælp at hente i svære tider.

Dr. Emils Laboratorium var et populært sted for unge mennesker i mange år. Det var et sted, hvor man kunne feste, have det sjovt og opleve nye ting.

Alle disse ting er en del af Lolland-Falsters historie, og de er værd at huske.


Flere videoer om særlige steder på Lolland og Falster